tisdag 13 december 2011

Natten går tunga fjät....

Idag mumsar vi på lussebröd och pepparkakor och tänder ljus i luciakronan.

Den 13:e dec var enl folktron en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse denna natt. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka litet extra. Djuren fick också lite extra foder. Sankta Lucia, vårt skyddshelgon från Syrakusa , dog på 300-talet. Lucia kommer av latinets lux som betyder ljus och hon är ju en härlig ljusspridare i denna mörka tid.

På min andra bild kan ni blicka in i midvinternatten där kölden är hård. Det var nämligen kallt igår och en bekant till mig passade på att gå ut och ta en månbild. Det är bara Viktor Rydbergs lilla grå tomte som saknas men han ligger säkert under någon snötyngd gran och vilar. Ja, nu har vintern kommit till norr! Ha en bra lucia alla härliga människor och Luciakramar till Er alla!

6 kommentarer:

 1. Med lite fantasi ser jag en tomte på den fina bilden. Här blir det inget lussefirande förrän i em, men jag har fyllt på fågelmat.
  Lussekram
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 2. Önskar dig en fin lucia//Britt

  SvaraRadera
 3. Vilken magisk bild och väldigt vacker. Önskar dig också en fin Luciadag, kram Maria

  SvaraRadera
 4. Vilken underbart vacker bild ifrån skogen!! Ja, jag tror till och med att jag ser tomten där under granen...Precis sådär ska det se ut en lucianatt, inte som här regn och flera plusgrader...
  Ha en fortsatt trevlig och skön lucia!!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Om du visste vad jag längtar efter snö....och så regnar det bara och stormar, precis hela tiden. Nåja, det är som det är. Intressant att läsa om Lucia!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 6. Tyvärr försvann det vackra snölandskapet i dag med Gumman tö i farten ! - Usch, gillar inte töväder på vintern, då har jag hellre -20 !
  - Ni har väl samma väder troligtvis, så det var tur att ni passade på att ta den vackra bilden i går !
  Har också mumsat på pepparkakor i dag, så jag känner mej extra snäll ;) !
  Varma kramar från Anneli

  SvaraRadera